//Past Indefinite Tense কাকে বলে? Past Indefinite Tense এর উদাহরণ?
Past Indefinite Tense কাকে বলে Past Indefinite Tense এর উদাহরণ Save

Past Indefinite Tense কাকে বলে? Past Indefinite Tense এর উদাহরণ?

Past Indefinite Tense কাকে বলে?
কোনো কাজ অতীতকালে সম্পন্ন হয়েছিল এরূপ বুঝালে Verb এর Past Indefinite Tense হয় । Past Indefinite Tense কে আবার simple past tense ও বলা হয়।

Past Indefinite Tense চেনার উপায়: বাংলা ক্রিয়া পদের শেষে ছিল, ছিলে, ছিলাম, ছিলেন, লাম, লে, লেন, ল, নি, নাই, ত, তাম, তে, তেন ইত্যাদি যুক্ত থাকে।

Structure: Subject + মূল  Verb এর Past form + Extension

Example of Past Indefinite Tense: 

  1. I wrote. (আমি লিখেছিলাম।)
  2. He ate a banana. (সে একটি কলা খেয়েছিল।)
  3. I forgot my wallet. (আমি আমার মানিব্যাগ নিতে ভুলে গিয়েছিলাম।)
  4. I saw the Eiffel Tower. ( আমি আইফেল টাওয়ার দেখেছিলাম।)
  5. They lived in Australia. (তারা অস্ট্রেলিয়ায় থাকত।)
  6. Rahim smoked a cigarette. (রহিম একটি সিগারেট স্মোক/ধূমপান করেছিল।)
  7. Shakib went to the market. (সাকিব বাজারে গিয়েছিল।)
  8. Karim went to school yesterday. (করিম গতকাল স্কুলে গিয়েছিল।)
  9. They played cricket on that field. (তারা ওই মাঠে ক্রিকেট খেলত।)
  10. I read an interesting book yesterday. (আমি গতকাল একটি আকর্ষণীয় বই পড়েছিলাম।)

Past Indefinite Tense এর ব্যবহার সমূহ: 

১. অতীতকালে কোনো অভ্যাসগত কাজ বুঝালে Past Indefinite Tense হয়।

যেমন: 1.  My father used to walk in the morning. 2. She would go to the cinema.

২. নম্রতা, ভদ্রতা, বিনয় বা অনুমোদন বুঝালে Past Indefinite Tense বসে।

যেমন: Would you lend me some money?

৩. অতীত সময়ের উল্লেখ থাকলে Past Indefinite Tense ব্যবহৃত হয়।

যেমন: Kabir passed the HSC examination last year.

৪. অতীতকালের কোন সময়, কারণ বা উদ্দেশ্য সম্পর্কে জিঙ্গাসা করতে Past Indefinite Tense ব্যবহৃত হয়। 

যেমন: When did you go to Cinema? When did Bangladesh beat India the first time?

5. অতীতে কোনো কাজ সম্পন্ন হয়েছে এরূপ বর্ণনা করতে simple past tense ব্যবহৃত হয়। এই ধরনের বাক্যে বেশিরভাগ সময় কিছু অতীত নির্দেশক শব্দ থাকে যেমন: yesterday, last day, last week, long ago, long before, ago, long ago, last month, last year etc.

যেমন: I went to school yesterday. Karim left Cumilla last night.

Past Indefinite Tense এ Negative Sentence এর ক্ষেত্রে Structure হবে: 

Structure: Subject + did not + verb + extension.

Example: He did not write. I did not forget to send the file. She did not join the conversation.

Past Indefinite Tense এ Interrogative Sentence এর ক্ষেত্রে Structure হবে: 

Structure 1: Did + Subject + Verb present form + Extension
Structure 2 : Wh – word + did + Verb present form + Extension

Example: Did we arrange a farewell program? What did you do?

MCQ Exercise of Past Indefinite Tense:

  1. Three men _____ in the accident.
    A) was die
    B) dies
    C) dead
    D) died
    Answer: D) died
  2. The times ____ its life in 1990.
    A) had began
    B) began
    C) have began
    D) begin
    Answer: B) began
  3. I ____ my wife 9 years ago.
    A) met
    B) meeting
    C) meted
    D) meets
    Answer: A) met
  4. She ____ the dreams of her parents.
    A) fulfill
    B) fulfilling
    C) was fulfilling
    D) fulfilled
    Answer: D) fulfilled
  5. I _______ TV last week.
    A) watching
    B) watched
    C) will watch
    D) was watch
    Answer: B) watched
  6. Did you buy any fruit when you ____ shopping?
    A) gone
    B) go
    C) went
    D) were going
    Answer: C) went
  7. He ____ a new house last month.
    A) was bought
    B) bought
    C) will bought
    D) boughted
    Answer: B) bought
  8. The fire _____ to spread at 9:30 pm.
    A) started
    B) starts
    C) was stared
    D) has started
    Answer: A) started
  9. Mother ____ yesterday night.
    A) was cooked
    B) cooks
    C) cooked
    D) cooking
    Answer: C) cooked
  10. Choose the correct sentence.
    A) Rahim completed the game brilliantly.
    B) Rahim has completing the game brilliantly.
    C) Rahim complete the game brilliantly.
    D) Rahim had complete the game brilliantly.
    Answer: A) Rahim completed the game brilliantly.

Read More:

Present indefinite tense কি?

Present continuous tense কি?

Pronoun exercises with answer

Present perfect tense কি?

Present perfect continuous tense কি?