Skip to content

Future Continuous Tense কাকে বলে? Future Continuous Tense এর উদাহরণ

Future Continuous Tense কাকে বলে Future Continuous Tense এর উদাহরণ

Future Continuous Tense কাকে বলে? ভবিষ্যতকালে কোনো একটি কাজ কিছু সময় ধরে চলতে থাকবে, এরূপ বুঝালে তখন তাকে Future Continuous Tense বলে। অর্থাৎ ভবিষ্যতে কোনো কাজ নির্দিষ্ট সময় পর্যন্ত চলমান থাকবে বা চলতে থাকবে এরূপ বুঝালে Verb এর Future Continuous Tense বসে।

Examples: 

  • We shall be playing cricket.
  • Karim will be going to the market.
  • We will be coming to see us soon.
  • I will be waiting for you tomorrow.
  • I will be helping Kabir tomorrow.
  • We will be celebrating your birthday.
  • They will be waiting at the airport to greet us.

Structure / গঠন প্রণালী:

  • Affirmative Sentence: Subject + shall be / will be + ing যুক্ত মূল verb + Extension
  • Negative Sentence: Subject + shall not be / will not be + ing যুক্ত মূল verb + Extension
  • Interrogative Sentence: Shall / Will + subject + be + ing যুক্ত মূল verb + Extension?
  • Interrogative Sentence: Wh-word + shall / will + be + ing যুক্ত মূল verb + Extension?

Future Continuous Tense এর উদাহরণ: Affirmative Sentence

  1. I will be staying.
  2. We will be traveling.
  3. You will be watching.
  4. They will be studying.
  5. She will be eating the meal.
  6. She will be writing an article.
  7. They will be eating breakfast.
  8. We will be enjoying the match.
  9. He will be studying for his exam.
  10. I will be meeting Sayma this weekend.

Future Continuous Tense এর উদাহরণ: Negative Sentence

  1. It will not be snowing.
  2. We will not be sleeping.
  3. Karim will not be staying.
  4. Jannat will not be cooking.
  5. They will not be waiting for you.
  6. Jamil will not be going to school.
  7. Kabir will not be driving carefully.
  8. Sophia will not be watching television.
  9. They will not be going back there again.
  10. He will not be using the laptop for the next five hours.

Future Continuous Tense এর উদাহরণ: Interrogative Sentence

  1. Will he be staying?
  2. will they be talking?
  3. Won’t you be staying?
  4. how will she be traveling?
  5. What will we be wearing?
  6. Why will he be traveling?
  7. Why will they be studying?
  8. Where will they be working?
  9. Who will be waiting for me?
  10. Will Shikar be going to school?
Some MCQ solutions of Future Continuous Tense:
  1. We ________ during rush hour.
    A) Would be drive
    B) Will have drive
    C) will be driving
    D) Will be drive
    Answer: C) will be driving
  2. Karim _________ late. He’s stuck in traffic.
    A) will be arriving
    B) will arrive
    C) Will arriving
    D) would be arriving
    Answer: A) will be arriving
  3. What time _____ for the game?
    A) will leave
    B) you will leave
    C) will you be leaving
    D) you going to be leaving 
    Answer: C) will you be leaving 
  4. Shakib will not be ______ the bus today.
    A) take
    B) taking
    C) took
    D) taken
    Answer: B) taking
  5. Where _____ sleeping?
    A) will you be
    B) you be
    C) will you being
    D) will you
    Answer: A) will you be
  6. What ______ wearing?
    A) will be
    B)  you be
    C) will you be
    D) will
    Answer: C) will you be
  7. ______ with mother while you’re in India?
    A) will be you
    B) Will you be staying
    C) you will
    D) will you
    Answer: B) Will you be staying
  8. It _______ by the time you get to school.
    A) will snowing
    B) will be snowing
    C) snowing
    D) is snowing
    Answer: B) will be snowing
  9. She _______ her daughter to work at that time.
    A) will be taking
    B) will take
    C) taken
    D) will taken
    Answer: A) will be taking
  10. We _______ something.
    A) will done
    B) done
    C) will be doing 
    D) will be do
    Answer: C) will be doing 

আরো পড়ুন: 

past indefinite tense কি? এর উদাহরণ দাও?

Past continuous tense কি? এর উদাহরণ দাও?

Present continuous tense কি? এর উদাহরণ দাও?

Past perfect tense কি? এর উদাহরণ দাও?

Past perfect continuous কি? এর উদাহরণ দাও?

কিওয়ার্ড: Future Continuous Tense কাকে বলে? 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x
Share via
Copy link
Powered by Social Snap