//Past Continuous Tense কাকে বলে? Past Continuous Tense এর উদাহরণ?
Past Continuous Tense কাকে বলে Past Continuous Tense এর উদাহরণ Save

Past Continuous Tense কাকে বলে? Past Continuous Tense এর উদাহরণ?

Past Continuous Tense কাকে বলে?
অতীতে কোনো একটি কাজ চলছিল এরূপ বুঝালে Verb এর Past Continuous Tense হয়। অর্থাৎ অতীতকালে কোনো কাজ চলছিল, কিন্তু শেষ হয়নি এরূপ বুঝালে তাকে Past Continuous Tense বলে।

Past Continuous Tense চেনার উপায়: বাংলা ক্রিয়াপদের শেষে তেছিল, তেছিলাম, তেছিলে, তেছিলেন, চ্ছিল, চ্ছিলাম, চ্ছিলে, চ্ছিলেন, ছিল, ছিলাম, ছিলে, ছিলেন ইত্যাদি যুক্ত থাকে।

Structure: Subject +  was/ were + ing যুক্ত মূল verb  + Extension(অন্যান্য অংশ)

Example of Past Continuous Tense:

  1. Fatema was writing. (ফাতেমা লিখছিলেন।)
  2. I was going to school. (আমি স্কুলে যাচ্ছিলাম।)
  3. Karim was going to market. (করিম বাজারে যাচ্ছিল।)
  4. Rahim was reading a book. (রহিম একটা বই পড়ছিল।)
  5. They were playing football. (তারা ফুটবল খেলছিল।)
  6. We were singing a song. (আমরা একটা গান গাইছিলাম।)
  7. Students were dancing on the stage. (ছাত্রছাত্রীরা মঞ্চে নাচ্ছিল।)
  8. They were walking together on the road. (তারা একসাথে রাস্তায় হাঁটছিল।)
  9. I was writing a story when you called me. (আপনি যখন আমাকে ডেকেছিলেন তখন আমি একটি গল্প লিখছিলাম।)
  10. Mother was watching television yesterday night. (মা গতকাল রাতে টেলিভিশন দেখছিল।)

Past Continuous Tense এর ব্যবহার সমূহ:

১. অতীতে কোনো একটি কাজ কিছু সময় ধরে চলছিল এরূপ বুঝালে Past Continuous Tense হয়।

যেমন: Tamim was reading a book.

২. অতীতে দুইটি কাজ একই সময়ে চলছিল এরূপ বুঝালে Past Continuous Tense হয়।

যেমন: Shakib was watching TV while I was listening to the radio.

৩. অতীতে একটি কাজ চলাকালীন সময়ে আরও একটি কাজ সংঘটিত হলে চলমান কাজটি Past Continuous Tense হয় এবং অন্যটি Past Indefinite Tense হয়।

যেমন: Rahima burnt her hand while she was cooking her dinner.

৪. অতীতকালের কোনো একটি ইচ্ছা যা পূরণ হয়নি এরূপ বুঝাতে Past Continuous Tense ব্যবহৃত হয়।

যেমন: I was trying to be a doctor, but I failed.

৫. বারবার ঘটছিল এরূপ বুঝাতে Past Continuous Tense ব্যবহৃত হয়।

যেমন: John was trying to leave the country forever. He was continually ringing me up.

৬. অতীকালের কোনো বিরামহীন বা অব্যাহত কাজ বুঝালে Past Continuous Tense ব্যবহৃত হয়। এ ধরনের বাক্যে সাধারণত এই সময়বাচক শব্দগুলি থাকে: Yesterday, last night, in the morning, in the afternoon etc.

যেমন: Last night I was sleeping on the roof.

Past Continuous Tense এ Negative Sentence এর ক্ষেত্রে Structure হবে: 

Structure: Subject + was not / were not + ing যুক্ত মূল verb  + Extension(অন্যান্য অংশ)

Examples

  • Karim was not learning Hindi.
  • Rahim was not sleeping.
  • They were not playing cricket.
  • We are not going to market.
  • You were not writing.

Past Continuous Tense এ Interrogative Sentence এর ক্ষেত্রে Structure হবে: 

Structure 1: Was/ were + subject + ing যুক্ত মূল verb  + Extension(অন্যান্য অংশ)
Structure 2: Wh- word + was / were + ing যুক্ত মূল verb  + Extension(অন্যান্য অংশ)

Examples: 

  • Was she writing?
  • Was Shabrina singing the song?
  • What was he doing?

MCQ Exercise of Past Continuous Tense:

  1. I ______ talking on the phone when he arrived.
    A) were taking
    B) was talking
    C) had talking
    D) will talking
    Answer: B) was talking
  2. He ______ a book while I was writing a letter.
    A) were reading
    B) will reading
    C) has reading
    D) was reading
    Answer: D) was reading
  3. He was always _____ sound.
    A) made
    B) make
    C) making
    D) will making
    Answer: C) making
  4. They ______ at each other with hate but did not utter a word.
    A) stared
    B) had stared
    C) were staring
    D) have started
    Answer: C) were staring
  5. I was _____ in the morning.
    A) rain
    B) rained
    C) rains
    D) raining
    Answer: D) raining
  6. Last night the highway police stopped our car and asked us where ______.
    A) we were going
    B) are we going
    C) were we going
    D) we are going
    Answer: A) we were going
  7. The wind was _____ gently.
    A) blowed
    B) has blowing
    C) blowing
    D) blow
    Answer: C) blowing
  8. Last night I ____ and singing.
    A) was dancing
    B) were dancing
    C) has dancing
    D) dances
    Answer: A) was dancing

Read More:

Present Indefinite Tense কি?

Present Continuous Tense কি?

Pronoun exercises with answers

Present Perfect Tense কি?

Present Perfect Continuous Tense কি?