Skip to content

100 computer questions and answers

100 computer questions and answers

We’re back today with computer general knowledge questions and answers. This is our effort for readers, as a preparation for various competitive exams. The following are the top 100 computer questions and answers: computer questions and answers for competitive exams.

Basic Computer questions and answers (1-30)

1. What is the meaning of the word computer?
Answer: Calculating machine or device.

2. What is the full form of COMPUTER?
Answer: Commonly Operating Machine Purposely Used for Technical and Educational Research.

3. Who is the father of the modern computer?
Answer: Charles Babbage.

4. How many types of computer memory?
Answer: Computer memory is mainly of two types: primary and secondary.

5. The brain of any computer system is ___?
Answer: CPU.

6. Which company made the first hard disk?
Answer: IBM.

7. 1 KB =?
Answer: 1024 Byte.

8. 1 GB = how many MB?
Answer: 1024 MB.

9. The smallest unit of data in a computer is ___.
Answer: bit.

10. In the computer system, 1 Nibble equal to ____?
Answer: 4 bits.

11. One byte equal to ___?
Answer: 8 bits.

12. WWW stands for?
Answer: World Wide Web.

13. URL stands for?
Answer: Uniform Resource Locator.

14. CPU stands for?
Answer: Central Processing Unit.

15. GUI stands for?
Answer: Graphical User Interface.

16. ALU stands for?
Answer: Arithmetic Logic Unit.

17. OMR stands for?
Answer: Optical Mark Reader.

18. USB stands for?
Answer: Universal Serial Bus.

19. ENIAC stands for?
Answer: Electrical Numerical Integrator and Calculator.

20. BIOS stands for?
Answer: Basic Input Output System.

21. OLE stands for?
Answer: Object Linking and Embedding.

22. SQL stands for?
Answer: Structured Query Language.

23. HTTP stands for?
Answer: Hyper Text Transfer Protocol.

24. NASA stands for?
Answer: National Aeronautics and Space Administration.

25. ICT stands for?
Answer: Information & Communication Technology.

26. LAN stands for?
Answer: Local Area Network.

27. WAN stands for?
Answer: Wide Area Network.

28. NIC stands for?
Answer: Network Interface Card.

29. FTP stands for?
Answer: File Transfer Protocol.

30. E-mail stands for?
Answer: Electronic Mail.

Basic Computer questions and answers (31-60)

31. VIRUS stands for?
Answer: Vital Information Resources Under Seize.

32. VOIP stands for?
Answer: Voice Over Internet Protocol.

33. IC stands for?
Answer: Integrated Circuit.

34. ALU stands for?
Answer: Arithmetic Logic Unit.

35. kb stands for?
Answer: Kilobyte.

36. How many computer generations are there?
Answer: 5.

37. In the first generation of computers, which technology was used?
Answer: Vacuum Tube.

38. In the second generation of computers, which technology was used?
Answer: Transistors.

39. In the third generation of computers, which technology was used?
Answer: Integrated circuits (ICs).

40. In the fourth generation of computers, which technology was used?
Answer: Very Large Scale Integrated (VLSI) circuits.

50. In the fifth generation of computers, which technology was used?
Answer: ULSI (Ultra Large Scale Integration)

51. Where is RAM located?
Answer: Mother Board.

52. What is LINUX?
Answer: Operating System.

53. Which is the most common language used in web designing?
Answer: HTML.

54. which is the volatile memory of a computer?
Answer: RAM (random access memory)

55. What are some examples of input devices for computers?
Answer: Mouse, Keyboards, Scanners, Joysticks, Cameras, and Microphones.

56. What are some examples of output devices for computers?
Answer: Speaker, Monitor, Printer, Projector, headphones, etc.

57. How many arrow keys are on the keyboard?
Answer: 4.

58. In MS Word, arrow keys can be used to _____.
Answer: Move the cursor into the text that has already been entered.

59. How many keys are on the keyboard?
Answer: 104.

60. The list of coded instructions in the computer is called ___.
Answer: computer program.

Basic Computer questions and answers (61 -100)

61. Who invented C++?
Answer: Bjarne Stroustrup.

62. Who invented the keyboard?
Answer: Christopher Latham Sholes.

63. The part of the CPU, Which performs all mathematical operations?
Answer: Arithmetic logic unit(ALU).

64. A computer virus is ____?
Answer: A computer virus is a program that spreads itself and destroys other programs.

65. Example of hardware?
Answer: Mouse, Printer, Keyboard, Monitor, Graphics Card, Speaker, etc.

66. Which protocol is used for browsing data?
Answer: Hypertext Transfer Protocol (HTTP)

67. Which function key is used to check spellings?
Answer: F7.

68. Computer refresh shortcut key?
Answer: F5.

69. What is the use of Ctrl+Z?
Answer: For undo.

70. Which are the main parts of the central processing unit?
Answer: Control unit (CU) and Arithmetic logic unit (ALU).

71. What is the use of shift+Delete?
Answer: For permanent delete.

72. Windows, Unix, and Dos are examples of____?
Answer: Operating System.

73. The first computer network is?
Answer: ARPANET.

74. ARPANET stands for?
Answer: Advanced Research Projects Agency Network.

75. Who developed the concept of email?
Answer: Ray Tomlinson.

76. The length of the IP address is?
Answer: 32 bits.

77. The length of the MAC address is?
Answer: 48 bits.

78. SIM stands for?
Answer: Subscriber Identity Module.

79. Examples of browsers?
Answer: Google Chrome, Microsoft Edge, Internet Explorer, Apple Safari, Mozilla Firefox, and Opera.

80. FORTRAN is called?
Answer: Formula Translator.

81. How many function keys are on the keyboard?
Answer: 12 function keys.

82. Which language was used as first generation language?
Answer: Machine Language.

83. RAM and ROM are examples of?
Answer: Storage device.

84. Which operating system is developed by Apple?
Answer: Mac OS.

85. What is an example of a full-duplex network?
Answer: Telephone.

86. What is an example of a half-duplex network?
Answer: Walkie-talkie.

87. What are examples of simplex networks?
Answer: Television broadcasting, radio broadcasting.

88. What is a modem?
Answer: A modem is a device that converts digital signals to analog signals.

89. Who invented Java?
Answer: James Gosling.

90. What is a website’s main page called?
Answer: Homepage.

91. Shortcut key for folder creation?
Answer: Ctrl+Shift+N

92. Who is the developer of Mouse?
Answer: Douglas Engelbart.

93. What’s the use of a computer mouse?
Answer: Computer mouse used for drawing, creating lines, and selecting options.

94. The brain of the computer system is?
Answer: CPU.

95. Which memory is known as volatile memory?
Answer: RAM.

96.  From where we can change the name of a user account?
Answer: Control Panel.

97. What are the two main memories of a computer?
Answer: RAM and ROM.

98. Cache memory acts between?
Answer: CPU & RAM.

99. When is computer literacy day celebrated?
Answer: December 2.

100. Process data is called?
Answer: Information.

Read More: 

IELTS Speaking Part 1 Topics and Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x
Share via
Copy link
Powered by Social Snap