//Noun কাকে বলে? Noun কত প্রকার ও কি কি? Noun এর উদাহরণ?
Noun কাকে বলে? Noun কত প্রকার ও কি কি? Noun এর উদাহরণ? Save

Noun কাকে বলে? Noun কত প্রকার ও কি কি? Noun এর উদাহরণ?

যে Word দ্বারা কোনো ব্যক্তি, বস্তু, প্রাণী, স্থান, গুণ, অবস্থা, পদার্থ, কোন কিছুর সমষ্টি, প্রভৃতির নাম বুঝায় তাকে Noun বলে। সহজ ভাষায়, কোন কিছুর নামকেই Noun বলা হয়।

যেমনঃ Dhaka(স্থানের নাম), Padma(নদীর নাম), Gold(ধাতব বস্তুর নাম), January(মাসের নাম), Water(তরল পদার্থের নাম), Karim(মানুষের নাম) etc.

সুতরাং আমরা বলতে পারি, যে Word দিয়ে কোনো কিছুর নাম প্রকাশ করা হয় তাকেই Noun(বিশেষ্য) বলে। (The words that refer to a person, a thing, or a place, an activity, or quality is called Noun.)

Important Note: Singular noun & Plural noun, Singular verb & Plural verb:

Noun এবং Verb এর সম্পর্ক বিপরীতমুখী বা উল্টা। Noun Singular হয় s/es যোগ না করলে, Plural হয় s/es যোগ করলে। Verb Singular হয় s/es যোগ করলে,  Verb Plural হয় s/es যোগ না করলে।

Examples:

Book(singular noun) ⇒ Books (Plural noun)

Goes (Singular verb) ⇒ go (plural verb)

Examples of Noun(বিশেষ্য): 
  • The Meghna is a big river.
  • Gold is a valuable metal.
  • I live in Bangladesh
  • Rehana is my sister.



Types of Nouns/Classification of Noun:

  • Proper Noun (নাম বাচক বিশেষ্য)
  • Common Noun (জাতিবাচক বিশেষ্য)
  • Collective Noun (সমষ্টিবাচক বিশেষ্য)
  • Material Noun (বস্তুবাচক বিশেষ্য)
  • Abstract Noun (গুণবাচক বিশেষ্য)
  1. Proper Noun (নাম বাচক বিশেষ্য):

যে Noun দ্বারা কোনো নির্দিষ্ট ব্যক্তি, বস্তু, স্থান, সাগর, মহাসাগর, পত্রিকা, সংস্থা, পদবী ইত্যাদি নাম বুঝায় তাকে Proper Noun বলে। (proper nouns refer to a specific person, place, thing or organization. Proper nouns start with a capital letter. Example: Rabindranath, Dhaka, ADB, etc.)

Examples of Proper Noun (নাম বাচক বিশেষ্য):

  • My best friend moved to London to study.
  • Shabrina is a good girl.
  • The Prothom Alo is a popular newspaper.
  • I’m flying first-class on Emirate Airlines.

2. Common Noun (জাতিবাচক বিশেষ্য):

যে Noun দ্বারা একই শ্রেণির ব্যক্তি, বস্তু, স্থান বা প্রাণীর সাধারণ নাম বুঝায় তাকে common noun বলে। (A common noun is a generic name for a person, place, or things etc.)

Examples of Common Nouns: 

  • Rahim is a student. ( এখানে student শব্দটি দ্বারা সকল ছাত্রছাত্রীকে বুঝানো হয়েছে অর্থাৎ একটি জাতিকে(ছাত্রছাত্রী) বুঝানো হয়েছে)
  • They cut the tree. ( এখানে tree শব্দটি দ্বারা সকল প্রকার গাছকে বুঝানো হয়েছে। নির্দিষ্ট কোন গাছ কিংবা কোনো গাছের জাতকে কে আলাদা করে বুঝানো হয়নি)
  • The Padma is a big river.(এখানে river শব্দটি দ্বারা সকল নদীকে বুঝানো হয়েছে। অর্থাৎ river শব্দটি দিয়ে পৃথিবীর সকল নদীকে বুঝানো হয়)



3. Collective Noun (সমষ্টিবাচক বিশেষ্য):

যে Noun দ্বারা সমজাতীয় বা একজাতীয় কতিপয় কোনো ব্যক্তি বা বস্তুকে পৃথকভাবে না বুঝিয়ে তাদের অবিভক্ত সমষ্টিকে বুঝায়, তাকে Collective Noun বলে। (collective noun refers to a group of individuals. such as committee, team, jury, crowd, audience etc.)

Examples of Collective Nouns: 

  • Rahim will join the army. ( এখানে army শব্দটি দ্বারা সকল প্রকার মানুষকে না বুঝিয়ে একটি মাত্র সমষ্টিকে বুঝিয়েছে অর্থাৎ একটি গুচ্ছ বা দলকে বুঝানা হয়েছে)
  • The Jury is of the same opinion. ( এখানে Jury শব্দটি দ্বারা সকল প্রকার মানুষকে না বুঝিয়ে শুধু যার বিচারক তাদেরকে বুঝানো হয়েছে)
  • The audience was happy with the stage performance.

4. Material Noun (বস্তুবাচক বিশেষ্য):

যে সকল দ্রব্য গণনা করা যায় না শুধু ওজন করা যায় সেসকল দ্রব্যকে Material Noun বলে। ( Material noun refers to a material or substance or an ingredient of an alloy. Such as silver, gold, iron, cotton, diamond and plastic etc.

Examples of Material Nouns: 
  • Cotton dress is cheap.
  • I drink milk daily in the night.
  • We can’t live without air.
  • Most of the industries use fiber.

উপরের Sentence গুলোতে Cotton, Milk, Air, Fiber শব্দগুলো দ্বারা কোন পদার্থের বা বস্তুর উপদানের নাম বুঝানো হয়েছে, যেগুলোকে আমরা ওজন করতে পারি, তাই এগুলো Material Nouns.

5. Abstract Noun (গুণবাচক বিশেষ্য):

যে Noun দ্বারা কোনো কিছুর দোষ, গুণ, অবস্থা ইত্যাদির নাম বুঝায় এবং যা ইন্দ্রিয়েগ্রাহ্য নয়, শুধু অনুভব বা কল্পনা করা যায় কিন্তু ধরা বা ছোয়া যায় না তাদেরকে Abstract Noun বলে। ( Abstract noun refer to names an idea, event, quality or concept that you can’t touch)



Examples of Abstract Nouns: 

  • Failure is the pillar of success.
  • Honesty is the best policy.
  • Laughter is good for health.
  • Wisdom in the mind is better than money in the hand.

উপরের Sentence গুলোতে Failure, success, Honesty, Laughter, health, Wisdom শব্দগুলো দ্বারা কোনো গুণ, অবস্থা ইত্যাদি বুঝানো হয়েছে যেগুলোকে আমরা অনুভব করতে পারি বা কল্পনা করতে পারি, এই জন্য এইগুলো Abstract Nouns.

কিছু Abstract Nouns:

Relaxation Education Hospitality Trouble Progress
Friendship Belief Dedication Trust Knowledge
Faith Liberty Information Bravery Honesty
Success Courage Skill Truth Loyalty

 

Practice some MCQ:(Answers are given below)

  1. The name of the particular person, thing, or place is called—?
    a) A collective noun
    b) A material noun
    c) A proper noun
    d) A common noun
  2. What kind of noun is ‘army’?
    a) Proper
    b) Collective
    c) Common
    d) Material
  3. Which group of words are proper nouns?
    a) Class, Team, Cattle
    b) Man, Boy, Flower
    c) Bangladesh, Rana, Rahima
    d) Water, Iron, Milk
  4. What kind of noun the word ‘Boy’ is-?
    a) Common
    b) Proper
    c) Material
    d) Abstract
  5. ‘Beauty is truth’ here ‘Beauty’ is?
    a) a pronoun
    b) an abstract noun
    c) a common noun
    d) a collective noun
  6. Which one is common noun?
    a) Bank
    b) Victory
    c) Truth
    d) Length
  7. What kind of noun is ‘cattle’?
    a) Proper
    b) Common
    c) Collective
    d) Material
  8. নিচের কোনটি Proper noun?
    a) Dhaka
    b) Cow
    c) Group
    d) Water
  9. Which group of words are collective nouns?
    a) Water, Milk, Steel
    b) Kabir, Dhaka
    c) Cattle, Army, Class
    d) Unity, Health, Poverty
  10. Which one of the following is an abstract noun?
    a) Child
    b) Childhood
    c) Family
    d) Boy
  11. Find out the common noun.
    a) Flock
    b) Bunch
    c) City
    d) Dhaka
  12. What kind of noun is ‘Girl’?
    a) Proper
    b) Common
    c) Collective
    d) Material
  13. You must watch the fleet. Here ‘fleet’ is—
    a) an abstract noun
    b) a proper noun
    c) a collective noun
    d) a material noun
  14. What kind of noun is ‘Discipline’?
    a) Proper noun
    b) Common noun
    c) Abstract noun
    d) Collective noun
  15. What kind of noun is ‘honesty’?
    a) Proper
    b) Common
    c) Abstract
    d) Collective
  16. The word ‘gold’ is a —— noun.
    a) common
    b) material
    c) collective
    d) proper
  17. ‘Love’, ‘courage’ and ‘childhood’ are example of —
    a) Proper noun
    b) Abstract noun
    c) Countable noun
    d) Common noun
  18. কোনটি Material noun?
    a) River
    b) Ring
    c) Book
    d) Paper
  19. The word ‘poverty’ is a —
    a) verb
    b) adjective
    c) adverb
    d) noun
  20. The word ‘species’ is —.
    a) an adjective
    b) a noun
    c) a verb
    d) an adverb

Answers:

1. c 2. b 3. c 4. a 5. b
6. a 7. c 8. a 9. c 10. b
11. c 12.b 13. c 14. c 15.c
16. b 17. b 18. d 19. d 20. b